Yargıtay 4. Ceza Dairesi 14.03.2011 tarih, 2009/3133esas, 2011/3082 sayılı kararında avukatın hacizde görevli olmadığına hükmederek TCK’nun 265/2.maddesi ve fıkrası uygulanarak fazla ceza veren esas mahkeme kararını bozdu.
Yargıtayın bu kararı ile yürürlüğe giren ve icra iflas kanununda değişiklik yapan 6352 sayılı yeni yasanın hükümleri birleştiğinde haciz mahallinde sadece icra memurunun görevli olduğu, avukatın görevli olmadığı ve haciz mahallinde bulunmasının sakıncalı bulunduğu kanunen ilan edilmiş oldu.
Yeni uygulama ile iik’nın hacizle ilgili kanun maddelerini yürütmeye ve uygulamaya sadece icra memuru yetkili ve görevli. Bu sebeple yanında kolluk kuvveti bile olsa avukatların ev hacizlerinde evin içine girmeleri ve hacze müdahil olmalarıkanunen mümkün olmadığı için konut dokunulmazlığı’nında ihlali anlamına geliyor.
T.C. Anayasası
21. Madde
B. Konut Dokunulmazlığı |
Kimsenin konutuna dokunulamaz. Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar. |
0 yorum:
Yorum Gönder