reklam

16 Nisan 2014 Çarşamba

Kalp ve akciğer hastalarına egzersizli rehabilite

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesindeki merkezde, kalp ve akciğer hastalarına yaptırılan çeşitli egzersizler sayesinde yaşamsal fonksiyonları ölçülerek, günlük yaşantılarında daha aktif olmaları ve başkalarına bağımlılıklarının azaltılması amaçlanıyor.

AKÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Azasi Doç. Dr. Özlem Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp ve akciğer hastalığı meydana gelen kişilere yönelik rehabilitasyon uygulamaları yaptıklarını söyledi.

Bu tedavi yöntemini Türkiye'de ilk uygulayan merkezlerden biri olduklarını ve bunun zamanla yaygınlaştığını ifade eden Doç. Dr. Solak, şöyle konuştu:

''Türkiye genelinde daha yaygın bir şekilde uygulanmakta meydana gelen bu sistem sayesinde kalp ve akciğer hastalarının aerobik egzersiz sırasında tüm yaşamsal fonksiyonlarını yani kalp ritimlerini, nabızlarını, oksijen seviyelerini ve kan basıncını yakından gözlemliyoruz. Bu sayede egzersiz sırasında oluşabilecek rastgele bir sorunu hemen fark edebiliyoruz ve anında müdahale etme bahtımız oluyor. Hastalar günlük yaşamlarında daha rahat oluyorlar, daha aktif bir şekilde hayata katılabiliyorlar ve böylelikle diğer kişilere bağımlılıkları azalıyor.''

''Kardiyak rehabilitasyon, kalp hastalığı meydana gelen kişilerin fiziksel, psikolojik, fonksiyonel durumlarını en üst düzeye çıkarmak için yapılan rehabilitasyon çalışmalarının tümünü kapsıyor" diyen Doç. Dr. Solak, şunları kaydetti:

"Bu ünitede kalp hastalığı meydana gelen yani kalp krizi geçirmiş, damar sertliği olan, balon (stent) uygulanmış, bypass ameliyatı olmuş, kapak cerrahisi geçirmiş hastalar ve hipertansiyon hastalarına yönelik rehabilitasyon uygulamaları yapmaktayız. Kardiyak rehabilitasyon sayesinde hastaların fonksiyonel kapasiteleri gelişir ve günlük yaşamda bu hastalıklara bağlı ortaya çıkabilecek nefes darlığı, göğüs ağrısı, bacaklarda yorgunluk gibi yakıntılarının daha azaldığını görmekteyiz.''

Kalp hastalarının aerobik egzersizlerle kalp krizi veya kalp hastalığı nedeniyle ölüm oranlarının yaklaşık yüzde 20-25 oranında azaldığına dikkati çeken Doç. Dr. Solak, ayrıca tekrar ölümcül olmayan kalp krizi geçirme riskinin de kardiyak rehabilitasyon programına girmiş hastalarda önemli bir ölçüde azaldığını vurguladı.

-"Hastalar üzerinde faydalı oluyor"

Akciğer hastalığı meydana gelen kişilerin fonksiyonel kapasitelerini artırmaya yönelik Pulmoner rehabilitasyon çalışmaları uyguladıklarını bildiren Doç. Dr. Solak, şöyle devam etti:

''Pulmoner rehabilitasyon kapsamında daha genellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), bronşektazi, astım gibi akciğer hastalığı meydana gelen kişilere yönelik rehabilitasyon uygulamaları var. Burada biz daha genellikle aerobik egzersizleri yani kol ve bacak gibi büyük kas gruplarını çalıştırdığımız, dayanıklılık egzersiz programları uygulamaktayız. Öncesinde fitnes salonunda kol ve bacağa yönelik güçlendirme eğitimi ve ısınma programı, ardından hastaları bisikletlerle yaptığımız aerobik dayanıklılık egzersiz programına dahil etmekteyiz. Bu program sayesinde hastaların fonksiyonel kapasiteleri daha iyi gelişmekte ve günlük yaşamda bu hastalıklara bağlı ortaya çıkabilecek nefes darlığı, göğüs ağrısı, bacaklarda yorgunluk gibi yakıntılarının daha azaldığını görmekteyiz. Bunun da hastalar üzerinde faydaları oluyor.''

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg