Palandöken, yazılı açıklamasında, farklı işyerlerinde ikinci iş olarak anahtar çoğaltanlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bu kişilere kapı açtırmanın güvenlik açısından zafiyet yaratacağını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:
"Sertifikasız, ustalık vesikası olmayanlara evinizi, işyerinizi emanet etmeyin. Bu işi ustalıkla yapan anahtarcı-çilingir esnafın oda kaydı yapılırken sabıka kaydı araştırılır. Kasa anahtarı yaptığında, evinizin kapısını açtığında tutanak tutar. Usta eller tarafından çoğaltılmayan pek çok anahtar kilidi açmayabiliyor, hatta anahtar kilidin içindeyken anahtarın veya kilidin kırılmasına yöntem açıyor. Bu da hem vatandaşın maddi zarara uğramasına neden oluyor, hem de mesleğini layıkıyla icra eden oda kaydı ve ustalık vesikası meydana gelen gerçek anahtarcı-çilingirci esnafımızın itibarının zedelenmesine yöntem açıyor."
Bu vaziyeti güvenlik meselesi olarak gördükleri için Mesleksel Yeterlilik Kurumu ile ortaklaşa meslek standardı hazırladıklarını ifade eden Palandöken, meslek standardının 26 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandığını hatırlattı. Teknolojik gelişmelere ve elektronik kilit sistemlerine de uyum sağlanması ve mesleğin henüz da gelişmesi amacıyla meslek liselerinde anahtarcılık bölümünün açılmasını istediklerini belirten Palandöken, ayrıca çilingir esnafına sorumluluk veren Türk Ceza Yasanında meslek icrasının mesul kişiler tarafından yapılmasını düzenleyen değişikliklerin yapılmasını beklediklerini kaydetti.
0 yorum:
Yorum Gönder