reklam

12 Nisan 2014 Cumartesi

Kalp sağlığı için protein ağırlıklı beslenin

Konuyla alakalı yazılı izah yapan Mutlu, kalp hastalarının aşırı kilodan, yüksek kolesterolden ve kan basıncından, ürik asit düzeyinden, fazla yağlı ve proteinli beslenmeden, yoğun stresten, hareketsizlikten, sigara ile içki kullanımından kaçınmaları gerektiğini dile getirdi. Kalp hastalarının düzenli bir şekilde egzersiz inşa etmeye özen göstermesi gerektiğini aktaran Mutlu, "Sigarayı bırakmalı, bel etraflarını kontrol altında tutmalı. İdeal bel etrafı kadınlar için 82 cm iken, bu oran erkekler için 88.5 cm. Bilhassa tuz tüketimi günde 1-1.5 gr olmalı. Hastalar, doymuş yağları sınırlayarak yağ tüketimini azaltıp kalsiyum ve magnezyum kullanımını çoğaltmalı. Ayrıca muz, kayısı, patates gibi potasyum içerikli besinlerin tüketimi arttırılmalı." tavsiyesinde bulundu. Diyetisyen Mutlu, izahında şu ifadeler yer verdi:

"Kan basıncının yüksekliği damar yaşlanmasına yol açtığı bilinirken damarsal yaşlanmanın ikinci nedeni ise kolesteroldür. Uzmanlar damarsal yaşlanmanın erkeklerde, kadınlara göre henüz sık ve henüz erken yaşta başladığını, kadınlarda çoğunlukla menopoza kadar görülmediğini söylüyor. Yetişkin bir insanda total kan kolesterolü 200 mg'yi geçmemesi gerekirken iyi kolesterol (hdl) 35-40 mg'nin altında, kötü kolesterol (ldl) 100 mg'nin üstünde olmamalıdır. Kolesterolün yükselmesine neden meydana gelen yağlı veya yağda kızarmış et, pasta, kurabiye, karides ve midye gibi yağ alımını artıran deniz mahsulleri ile tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt ve meşrubatların aşırı tüketilmemesi gerekir. Kolesterolü düşürmek ve kalp sıhhatini savunmak için; yemekler bitkisel yağlarla hazırlanmalıdır, bilhassa zeytinyağı tüketiminde dikkat edilmelidir, bitkisel yağların tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır, yumurta haftada 2 defa tüketilmelidir, kolesterol problemi olmayanların günlük bir yumurta tüketmesi tavsiye edilmektedir, haftada 2 defa kırmızı et, diğer günler tavuk ve balık yenmelidir, balıkta bulunan yağ asitleri iyi kolesterolü yükseltir, trigliseriti düşürür.
Meyve ve sebze bol bol tüketilmelidir. Kalp ve damar hastalıkları ile meyve tüketimi arasında olumsuz ilişki vardır. Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı madde içermekle beraber kan basıncının kontrolünde etkili görülmektedir ayrıca kanın pıhtılaşma faktörlerine tesir ederek damar tıkanıklarını önlemede etkili olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle sarımsak sık sık tüketilmelidir. Kuru baklagiller haftada 2 defa kesinlikle tüketilmelidir. Yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ayçekirdeği, kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin çok faydalı olduğu un utulmamalıdır. Sözgelişi cevizin içerisinde balıktaki gibi Omega 3 yağ asitleri vardır. Ancak kilo problemi meydana gelen bireyler kuruyemişleri aşırı tüketmemelidir."

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg