FERİT ZENGİN
Operasyondan kısa bir müddet önce başlayıp 3 gün süren ve kamuoyundan saklanan skandal saldırının 6 ayrı ülkedeki server'lardan yapıldığını saptanan polis başmüfettişleri hacklenen hatlardan casusluk amacıyla "veri transferi" yapılıp yapılmadığını araştırıyor. KOM Daire Başkanlığı, hacklenen santral nedeniyle kesilen 22 bin liralık telefon faturasını da ödemek zorunda kaldı.
TELEKOM FARK ETTİ
Kamuoyundan gizlenen skandal siber saldırı, geçen sene aralık ayı ortalarında Mehmet Yeşilkaya'nın KOM Daire Başkanlığı döneminde meydana geldi. Aralarında Almanya, İngiltere ve İsrail'in gözüktüğü 6 farklı ülkedeki server'lardan KOM Daire Başkanlığı'nın IP santraline binlerce saldırı düzenlendi. 14 Aralık'taki saldırıyı tertip ettiği belirleyen uluslararası şebeke, iki dijital hattı hacklemeyi başardı. Bu hatlardan yurtdışındaki paralı hatlar arandı. Skandalı Telekom görevlileri deşifre etti. Telekom, KOM Daire Başkanlığı'nı "Son 3 günde yurtdışındaki birçok hattı arama yaptığınız görünüyor. Ayda 2-3 bin liralık faturanız bu ay 22 bin liraya yükselmiş gözüküyor" diye uyardı. Bunun üzerine bilişim uzmanları IP santralde kapsamlı bir inceleme yaptı. Araştırmada hacklenen iki telefon hattı belirleyerek kurtarıldı. EGM, müessesenin 22 bin lira zarara uğratılmasında ihmal olup olmadığın ın belirlenmesi için idari soruşturma başlattı. Olaya el koyup soruşturma başlatan polis başmüfettişleri, IP santrali kuran şirketin teknik ekibini de KOM Daire Başkanlığı'na çağırıp bilgi aldı. Müfettişlere bilgi veren şirket yetkililerinin "Server'larda Almanya, İngiltere, İsrail vs. gözüken ülke adresleri gerçek olmayabilir. Hackerler eylemleri deşifre olmasın diye server (IP) adreslerini öyle göstermiş de olabilir. Henüz önce santral kurduğumuz yerlere benzer saldırılarda aynı strateji kullanıldı" dediği öğrenildi. KOM Daire Başkanlığı, 22 bin liralık telefon faturasını ödemek zorunda kaldı. İhmal tespit edilemediği için paranın alakalı personele ödettirilmesine gerek görülmediği soruşturmayla alakalı olarak polis başmüfettişlerinin üzerinde durduğu ve gerçekleşmiş olması durumunda Cumhuriyet tarihinin en büyük casusluk faaliyeti olabileceği öne sürülen "veri transferi" olup meydana gelmediğ i araştırması ise devam ediyor.
IP SANTRAL NEDİR?
Geleneksel Pbx sistemlerin (analog) yerini alan, network ağı üzerinden haberleşen, analog-Pbx santrallerden çok henüz kabiliyetli sistemlere bu ad veriliyor. Yönetilebilir bu sistemler günümüz teknolojisinde henüz çok tasarruf sağlamak amacı ile düşünülse de güvenlik ve otokontrol açısında da ön tasarıya çıkıyor. IP santraller; bilgisayarlar ile aynı ağ üzerinde çalışabilen yapısı sayesinde kurulum ve işletme fiyatları açısından tasarruflu olduğu için seçenek ediliyor. Müzakerelerin kayıt altına alındığı sistemde tüm ağdaki telefonlar tek bir noktadan yapılandırılabiliyor.
0 yorum:
Yorum Gönder