Yabancı yatırımcıların mülkiyetindeki bono ve pay senedi portföyü belediye seçimlerinden sonraki ilk haftada azalan politik endişelere paralel piyasa maliyeti değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 1.8 milyar dolar arttı. Yabancıların mülkiyetindeki DİBS portföyü, 4 Nisan haftasında bir evvelki haftaya göre piyasa maliyeti değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 1.3 milyar dolar arttı. Merkez Bankası verilerine göre bono piyasasındaki 1.3 milyar dolarlık giriş 25 Ekim 2013'ten bugüne gerçekleşen en yüksek haftalık giriş oldu. Aynı hafta yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'da getirdikleri para ise 524 milyon dolar oldu. 25 Ekim'de bono piyasasına kesin 1.7 milyar dolarlık giriş yaşanmıştı. Yabancıların mülkiyetindeki bono stoku 4 Nisan haftası itibarıyla 48.9 milyar dolar olurken, pay senedi stoku ise 56.6 milyar dolara yükseldi. Bankacılar seçimler sonrasında düşen politik tansiyonun ve artan global riziko iştahının nihai dönemlerin en yüksek girişlerinin ana etkeni meydana geldiğini söylediler.
10 YILLIK FAİZ ARTIK TEK HANE
Yabancı girişi ile bono üremleri yüzde 11 seviyesinden yüzde 10'lara gerilerken bir gün önce ABD Merkez Bankası Fed'in yayımlanan tutanaklarda faiz artırma ile ilgili beklenenden henüz temkinli davranabileceğini göstermesi ardından gelişmekte meydana gelen piyasalara girişlerle 10 senelik gösterge tahvil üremi de tek eve geriledi. 10 senelik bono üremi yüzde 9.99'ye kadar indi. 2 senelik gösterge faiz ise yüzde 9.82 düzeyine düştü. Dolar da evvelki gün yükseldiği 2.11 seviyesinden 2.09'a indi. ABD Merkez Bankası (Fed) tutanakları, banka yetkililerinin geçen ay faiz oranları için izah eden tahminlere yatırımcıların aşırı reaksiyon vermesinden endişe ettiklerini gösterdi. Mart ayı toplantısının yayımlanan tutanaklarında bir takım üyelerin yayımlanan rakamların "tahminlerdeki değişikleri mübalağalı ifade ettiğini" belirtmeleri Fed'in para politikasını tahminlerde yer aldığı kadar hızlı sıkılaştırmayacağın a işaret etti.
MERKEZ 3 GÜN SONRA PARA MUSLUĞUNU KISTI
Merkez Bankası pazartesiden itibaren bankalara haftalık repo piyasasında verdiği likiditeyi bollaştırarak sağladığı avantajı bir gün önce yine kesti. Merkez yüzde 10 ile verdiği bol likidite ile (Bankaların ihtiyacının yüzde 10'u düzeyinde) yüzde 11.50 faizle gecelik piyasadan borçlanmasını önleyip üremi aşağı çekiyordu. Bir Gün Önce ise para musluğunu kısan Merkez bankaların gecelik piyasada 2.3 milyar lira borçlanmasını sağladı. Bankalar 3 gün yüzde 10 ile fonlanırken bir gün önce 2.3 milyar lirayı yüzde 11.5 ile almak zorunda kaldı. Merkez'in faiz oranlarını düşürmek için yaptığı bu hareketin önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceği ise bilinmiyor.
0 yorum:
Yorum Gönder