Silifke ilçesinde örtü altında ilk çıktığında kilosu 100 liradan alıcı bulan eriğinin fiyatı açık meydanda yetiştirilenlerin hasadına başlanmasıyla 5 liraya kadar düştü.
Türkiye'de eriğin her sene ilk yetiştiği yer meydana gelen Silifke'de, mart ayında örtü altında hasat edilen ürünlerin fiyatı gördüğü yoğun rağbet nedeniyle 100 liraya kadar çıktı. Yüksek ücretine rağmen bilhassa gebeler tarafından seçenek edilen Silifke eriğinin, Göksü Vadisi'nde açık meydanda yetiştirilen ürünlerinin de hasadına başlandı.
Hasat edilen ürünlerin piyasaya girmesiyle eriğin maliyetinde büyük bir düşüş oldu ve üreticiden alış fiyatı 5 liraya kadar geriledi. Göksu Vadisi'nde açık meydanda hasadına başlanan erikler Atayurt Hal Tesisleri'nde özel paketlendikten sonra Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere öğrenci göre Türkiye'nin farkli illerine gönderilmeye başlandı.
Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu sene kaza genelinde 800 dönüm araziden 8 bin ton erik hasadının yapılacağını ifade ederek, "Silifke'de yetişen erik gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzetiyle tüketiciler tarafından yoğun talep görüyor. Eriğin getirisinden ötürü üreticilerin ilgisi daimi artıyor ve buna bağlı imalat alanında da artış oluyor" dedi.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da Göksü Vadisi'ndeki köylerin mikro klima özelliğine sahip meydana geldiğini vurgulayarak, "Bu özellikten ötürü burada yetişen ürünlerin ayrı bir tadı ve görünümü var. Buranın en önemli özelliklerinden bir tanesi de meyve turfandacılığıdır. Türkiye'nin ilk turfanda eriği Silifke'nin Göksu vadisine çıkmakta" diye konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder