BERDA ÖZDİKTAŞ
Çocuklarda en sık görülen alerji sorunları astım, alerjik nezle, egzama, besin alerjileri ve göz alerjileridir. Nihai yıllarda hızla alerjik hastalıkların sayısı arttı. Sözgelişi astım oranı bundan 20 sene önce 10 çocuktan birinde görülürken artık 6 çocuktan birinde görülmeye başladı. Liv Hospital Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay alerji ile ilgili merak edilenleri AKŞAM'a cevapladı. Alerjik rahatsızlıkları önlemek için nelere dikkat edilmesi gerekir?
- Alerjik hastalık gelişmesini engellemek için bir takım önlemler alınabilir. En önemli koruyucu tedbir doğumdan sonra bebeklerin en az 6 ay yalnizca anne sütüyle beslenmesidir. 6 ay yalnizca anne sütü meydan bebeklerde anne sütü olmayanlara göre 10 kat henüz az alerjik hastalık görülüyor.
- Gereksiz antibiyotik kullanmak da alerjik hastalık gelişmesini artırıyor. Bilhassa ilk 2 yaşta kullanılan antibiyotikler alerjik hastalıkları tetikliyor.
- Ailelerin aşırı titiz olmamalarını ve çocukların mikroplarla da karşılaştırmaları da bağışıklığın gelişmesi için önemli bir faktör. Bu şekilde çocukların bağışıklık sistemi henüz çok gelişecek ve alerjik hastalıkların gelişme şansı henüz da azalacaktır.
- Çocuklarınızın fazla kilo almasının önüne geçmelisiniz.
- Polen alerjisi olanların dışarı çıkarken güneş gözlüğü takması, akşam ise duş alınıp polenlerden kurtulmak gerekir. Polen yapışmış meydana gelen kıyafetler de tekrar
giyilmemeli.
DOĞRU ÇAMAŞIR BAKIMI ŞART!
Uzmanlar alerji rahatsızlığı olanlara parfümsüz, boyasız ve hipoalerjik temizleme ürünlerini tavsiye ediyor. Türkiye'de de üretilen bu ürünler bilhassa astım hastaları için doktorlar tarafından bilhassa öneriliyor.
0 yorum:
Yorum Gönder