reklam

19 Ağustos 2012 Pazar

Clınton Suk la Neden Görüşmedi? - Mehmet Ali Güller


Clınton Suk la Neden Görüşmedi? ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton un programında Suriyeli muhaliflerle görüşmek de vardı. Ancak Clinton Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü olan Suriye Ulusal Konseyi SUK la değil, bağımsız aktivistlerle görüştü. Peki, bu ne anlama geliyor?
TAMPON BÖLGE GÜNDEMDE DEĞİL
Sorumuza yanıtı iki konudaki gelişmeyi inceleyerek arayalım:
Clinton-Davutoğlu görüşmesinden önce, ABD ve Türkiye nin tampon bölge ya da uçuşa yasak bölge konusunu karara bağlayacağı ileri sürüldü. Hatta ikilinin basın toplantısındaki sözlerinden bu anlamı çıkarabilenler bile vardı. Ama gerçekte bu konuda bir adım atılmamıştı.
Örneğin ABD nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone bu görüşmelerden üç gün sonra Türk gazetecilere özellikle vurguluyordu: Tampon bölge zor! Üstelik Ricciardone, ülkesinin askeri çözümden yana olmadığını yineliyordu.
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da, uçuşa yasak bölge konusunun gündemlerinde olmadığını belirtiyordu.
Kaldı ki, AKP Hükümeti de Clinton-Davutoğlu görüşmesinden iki gün sonra gerçeği açıklıyordu. 4 saatlik Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basının karşısına çıkan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tampon bölgenin söz konusu olmadığını belirtiyordu.
SUK KİMİN ÖRGÜTÜ?
Hillary Clinton un SUK la görüşmemesinin anlamını, bu kez SUK un yapısını inceleyerek araştıralım:
SUK un merkezi İstanbul dadır ve kurucusu da AKP Hükümeti dir.
SUK, ilk olarak Antalya da ve İstanbul da yapılan iki toplantıda inşa edildi. O zamanki adı Kurtuluş Kongresi ydi. SUK un bu ilk hali, yüzde 80 i Müslüman Kardeşler olan bir örgüttü.
AKP nin oluşturduğu bu yapı, ardından bazı müdahalelerle farklı çevrelere açılmaya çalışıldı. Ancak 20 Ağustos 2011 deki toplantıda, bu kez Müslüman Kardeşler yoktu! Hatta en büyük muhalif grup olan Şam Deklerasyonu ile Solcular da yoktu!
Süren pazarlıklar, yapılan görüşmeler, Esadı devirmeyi amaçlayan Batı ülkeleriyle süren müzakerelerin ardından 2 Ekim 2011 de Suriye Ulusal Konseyi SUK ilan edildi.
SUK, İKTİDAR ODAĞI OLAMADI
Ancak bu tarihten sonra da SUK içinde sıkıntılar oluştu. Son olarak SUK a Kürtleri de döe2hil etmek için Kürt Başkan bile seçtiler.
Şu anda SUK un 314 üyesi var. 20 kişilik kontenjanı bulunan Kürtler, Seküler gruplar ve Müslüman Kardeşler, SUK un en büyük kesimini oluşturuyorlar.
Ancak başa kimin geçeceği ve hangi ülkenin etkin olacağı gibi çıkar çatışmaları nedeniyle bir türlü birlik oluşturulamıyor. Bu durum, ABD Kongresi nde silahların farklı ellere gidebileceği tartışmalarına bile dönüşmüş durumda.
Suriye cephesi direndikçe ve Rusya-Çin ikilisi ABD ye karşı inisiyatif geliştirdikçe, bu birlik çalışması daha da zorlaşıyor!
TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLUYOR
Aslında SUK sözcüsü Muhammed Sarmini nin sözleri Clinton un neden kendileriyle görüşmediğini açıklıyor: SUK u bir kenara atıyorlar. Bence bu, Konsey e, artık Amerikalılar tarafından desteklenmediklerini söylemektir.
ABD ise durumu daha diplomatik şekilde ifade ediyor. Örneğin Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü nden Andrew Tabler, SUK, öngörülen işlevi edinemedi diyor.
Esadı devirmeyi başaramayan Atlantik ülkeleri topu birlik oluşturamayan muhaliflere, muhalifler ise topu, kendilerini yeterince desteklemeyen ve silah vermeyen Atlantik ülkelerine atıyor!
Özgür Suriye Ordusu nun son açıklaması bu bakımdan anlamlı: Libya dan bize gönderilen, parasını Katarın verdiği silahlar höe2löe2 Türkiye de ve elimize ulaşmadı!
Bu arada Müslüman Kardeşler in SUK tan tamamen ayrıldığı iddia ediliyor. Bu iddia, El Kaide tipi bombalı saldırıların artması ve kontrgerilla faaliyetlerinin öne çıkmasıyla birleşince anlam kazanıyor. Bunu da bir başka yazıda inceleyeceğiz.Clınton Suk la Neden Görüşmedi? - Mehmet Ali Güller

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg