reklam

3 Eylül 2012 Pazartesi

Siz Apaydını Açma İznini Kimden Aldınız? - Ali Sirmen


Siz Apaydını Açma İznini Kimden Aldınız? - Ali SirmenKimi yetkililerin, sığınmacı kampı olduklarını ileri sürdükleri, ama açıklamalardan, Özgür Suriye Ordusu nun Türkiye deki askeri üssü olduğu anlaşılan Apaydın kampının hukuki statüsü ile ilgili etraflı bilgi edinmek istiyorsanız, Özgür Mumcu nun 30 Ağustos tarihli Radikal de yayımlanan yazısını okumanızı öneririm.
Biliyorsunuz, Türkiye nin çok yoğun gündeminin en önde gelen maddesi bu kamp. Ve bu kampa, CHP li parlamenter heyeti, orada üslenmiş bulunan Suriyeli komutanların müsaadeleri olmadığı için giremedi.
Bir Türk parlamanter grubunun, yabancı generallerin istemedikleri gerekçesiyle Türkiye toprakları üzerinde kurulmuş olan bir üsse girememelerinin kamuoyunda yarattığı tepkinin boyutları karşısında iktidar geri adım attı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu önceki gün buyurdu:
- Başbakanın izniyle Apaydını açıyoruz.
Doğrusu bu açıklamadan daha önemlisini biz Davutoğlu na sormak isteriz:
-Beyefendi, siz orayı, askeri bir üs olarak, Suriyelilere açma iznini kimden aldınız?
Bütün dünya biliyor ki Apaydın, sonunda Türkiye yi halkın hiç de istemediği bir savaşa zorla sürükleyebilecek olan askeri faaliyetlerin odağı bir yabancı askeri üstür.
***
Üs olan böylesi bir kamp(!)ın statüsü ne 4104 sayılı Muharip Yabancı Ordu Mensuplarından Türkiye ye İltica Edenler Hakkında Kanun hükümlerine uyar ne de o kanunun uygulamasını düzenleyen 1995 tarihli yönetmelik hükümlerine.
Çünkü bu insanlar, yabancı bir ordunun fiili müdahalesi olmadan mensup oldukları ordudan firar edip gelmiş olsalar dahi, geldikleri ülkeye karşı silahlı mücadeleyi sürdürmekte olduklarından ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği nin açık ifadesiyle silahlı mücadele ile iltica ve sığınmanın insani nitelikleri bağdaşmayacağı için, mülteci olarak kabul edilemezler.
Bu kişilerin üniformalarıyla, silahlarıyla bulundukları ve Suriye ye karşı askeri operasyonları yönettikleri bu yer bir mülteci kampı değil, yabancı bir askeri üstür.
Bu durumda da, anayasanın 92. maddesi gereğince bir yabancı silahlı kuvvetin Türkiye de bulunmasına izin vermek TBMM nin yetkisindedir.
Öyle haller olabilir ki, hükümet yabancı bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin ülkemizde bulunmasını ister de, TBMM buna taraftar olmayabilir. Nitekim 2003 te böyle olmuş, ABD ye söz veren AKP iktidarı bu ülkenin Irak a karşı operasyonlarına katılacak askerlerine topraklarımızı açmak istemesine, bu konuda vaatte bulunmasına karşın, 1 Mart 2003 te, TBMM nin reddetmesi üzerine, ABD askerleri gelememişti.
***
O zamanlar, kendisini henüz yasalar ve anayasa ile hiç değilse bir ölçüde bağlı hisseden AKP iktidarı bu zorunluluğu yerine getirmiş, TBMM ye başvurmuştu.
Peki şimdi, Suriyelilerin Hatay da üs edinmesi iznini AKP iktidarı kimden aldı?
Evet biliyorum, ABD nin Suriye politikasının taşeronları, oranın bir askeri üs olduğunu reddediyorlar.
Bu redde karşı Mehmet Y. Yılmazın geçen günkü köşesine göz atalım. (Hürriyet 30 Ağustos 2012 s. 23):
Özgür Suriye Ordusu nun internet sitesine girdiniz mi bilmiyorum.
http://www.free-syrian-army.com adresine girin, contact bölümünü tıklayın, karşınıza söyle bir şey çıkıyor:
Main Base (Ana üs): Hatay Turkey Phone: 00905369631274...
Suriyeliler oranın askeri üs olduğu konusunda yalan söylemiyor, her şeyi açıkça ilan ediyorlar.
Peki o zaman kim yalan söylüyor?
Peki o zaman Türkiye deki Özgür Suriye Ordusu nun üssüne TBMM üyelerinin girişine kim engel oluyor?
Ahmet Davutoğlu, Başbakanın izniyle Apaydını TBMM komisyonuna açıyoruz diyor.
Biz de diyoruz ki:
- Onu bırakın da Sayın Bakan, anayasanın 92. maddesinin açık hükmüne karşın, siz vatan topraklarının bir bölümünü yabancı bir askeri güce açma iznini kimden aldınız?Siz Apaydını Açma İznini Kimden Aldınız? - Ali Sirmen

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg