reklam

5 Mayıs 2014 Pazartesi

4 eski Bakan için ilk kader dönemeci

Saliha ÇOLAK

TBMM'de bugün 17 Aralık ameliyatı kapsamında haklarında fezleke hazırlanan 4 henüz önceki bakan, Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler ile ilgili Parlamento soruşturması açılıp açılmayacağına karar verilecek.

Saat 14.00'te görüşülmeye başlanacak soruşturma önergesi müzakereleriyle ilgili grup kararı alınamadığı için parti grupları kullanılacak oya ilişkin resmi direktif veremeyecek. CHP'nin 4 henüz önceki bakan hakkındaki 4 ayrı önergesi ile AK Parti'nin tek önergesi ayrı ayrı görüşülecek.

Söz konusu bakan da korunmasını yapacak. Konuşmalar 10'ar dakika olacak. Bakanlar da böylece ikişer kez kürsüye gelerek 10'ar dakikadan toplam 20 dakika içinde kendini savunacak. Saklı oylama da dikkate alındığında çalışmanın gece yarısı tamamlanması bekleniyor.

HESABA KATILDI

Meclis, saklı oylamaya toplam 539 milletvekili dikkate alınarak hazırlık yaptı. Bunun için her milletvekiline her önerge için 1 zarf ve 3 pul verilecek. Vekiller kabul için beyaz, ret için kırmızı, çekimser için de yeşil pulu zarfa koyup sepete atacak. Bu işlem için, her defasında milletvekillerinin zarfa koymadıkları pulları yanında götürebilecekleri hesaba katılarak 8 bin 85 pul hazırlandı.

BEYAZ DA KIRMIZI DA

Önergenin kabul edilebilmesi için kabul oylarının 276'yı bulması gerekiyor. Meclis'te muhalefet blok olarak oy kullanırsa, 131 CHP, 52 MHP, 27 HDP ve 2 BDP reyi ile beraber 212 beyaz oy çıkabiliyor. Bu nedenle komisyonun kurulabilmesi için en azından 76 AK Parti milletvekilinin henüz "beyaz" bloğuna dayanak vermesi gerekiyor. Ancak bu durumda önerge kabul edilebiliyor.

NE İLE SUÇLANIYORLAR?

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet ", "resmi belgede sahtecilik" ve "rüşvet"

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: "Resmi belgede sahtecilik ", "nüfuz ticareti ", "rüşvet" ve "gizliliğin ihlali"

Eski AB Bakanı Egemen Bağış: "Nüfuz ticareti" ve "rüşvet"

Eski Etraf ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: "Nüfuz ticareti" ve "görevi kötüye kullanma"

ÖNERGELER KABUL EDİLİRSE...

CHP'nin önergelerinin reddi; AK Parti'nin önergesinin ise kabulü durumunda tek soruşturma komisyonu kurulacak. Parlamento Başkanlığı gruplardan komisyona 15 aza için üç katı; yani 45 isim bildirilmesini isteyecek. Bu isimlerin konuya ilişkin görüş beyan etmemiş, tarafsız olması gerekecek.

Partiler birbirlerinin bildirdiği azalara "delil" göstererek bu gerekçeyle itiraz edebilecek. Yaz tatili sırasında durdurulacak 2 maaş çalışma müddeti Parlamento 1 Ekim'de açıldığında devam edecek. 2 ay ek süre alınabilecek. Çalışma sırasında Reza Zarrab dahil vakanın tüm taraflarını dinleme yetkisi meydana gelen komisyon, devlet sırrına da bakabilecek ancak komisyon çalışması "sır" kapsamında kalacak.

Çalışmanın sonucunda hazırlanacak raporda; ilgili suçlarla ilgili Yüce Divan'da yargılama ya da yargılamama kararı çıkacak. Her iki durumda da karar yine genel kurulda saklı oylama ile verilecek.

ÖNERGELER REDDEDİLİRSE...

Bugün genel kurulda komisyon kurulmasına karar verilmezse, 4 bakan ile ilgili savcılıktan gelen makale doğrultusunda Meclis'in bir işlem yapmayacağı kesinleşecek. Böylece mevzubahis davalarda bakanlar hariç diğer kişilerle ilgili yargılama devam ederken, bakanlarla ilgili işlem yapılamayacak. Bu konularda yeni bir önerge de ancak genel seçimden sonra oluşacak yeni Meclis'te verilebilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg