reklam

14 Nisan 2014 Pazartesi

TBMM'de bu hafta neler görüşülecek

-MİT Yasa Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda devam edecek

-Teklifin yasalaşması halinde, Danıştay Yasayi ile bir takım yasalarda keğişiklik yapan yasa tasarısı da Genel Kurul'da ele alınacak

Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya giriyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, müzakerelerine geçtiğimiz hafta başlanan Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Ulusal İstihbarat Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'ne devam edilecek. "Temel Kanun" olarak iki kısım halinde görüşülecek meydana gelen 15 maddelik teklifin görüşmeleri, 15 Nisan Salı günü 1. maddeden itibaren sürecek.

Teklifle, MİT, dış güvenlik, terörle mücadele ve ulusal güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'nca verilen vazifeleri yerine getirecek.

MİT, ulusal güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve tesis ile tüm teşkilat veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, makul koordinasyon yollarını uygulayabilecek. Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, ulusal savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle alakalı verileri toplayabilecek.

MİT üyeleri görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz müesseselerindeki tutuklu ve hükümlülerle eskiden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere ulusal güvenliği tehdit eden bütün yapılarla bağlantı kurabilecek.

Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin rastgele bir ihbar veya yakinti aldıklarında veya böyle bir vaziyeti öğrendiklerinde, MİT ile temasa geçecek. Konunun MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca bir işlem yapılmayacak ve rastgele bir savunma tedbiri uygulanmayacak.

Teklife göre, MİT üyeleri ile MİT'te görev yapmış olanlar, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak, devletin çıkarlarının zaruri kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakanın iznine bağlı olacak.

Kimlikleri değiştirilenler, MİT'in görev ve faaliyetlerine yardımcı olanlar veya istihbarat hizmetlerinde istifade edilenler, kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın, görev, faaliyet ve yardımları sebebiyle mesul tutulamayacak.

Teklif üzerinde önergelerle bir takım değişiklikler de yapılacak.

Teklifin yasalaşması halinde, Danıştay Yasayi ile Bir Takım Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Konusunda Kanunn Tasarısı ele alınacak.

Danıştay'da bir daire henüz kurulmasını, İdari Dava Daireleri Kurulu'nun daimi hale getirilmesini öngören tasarı, aynı konuda çok sayıda kişiyi ilgilendiren, niteliği aynı meydana gelen davaların henüz ekonomik ve hızlı görülmesi amacıyla "grup dava" usulü getiriyor. Aynı maddi ve hukuksal sebebe bağlı, birbirine emsal oluşturacak nitelikteki davalar, mahkemece grup dava olarak kabul edilebilecek. Grup dava usulünde, davalardan biri ilk olarak karara bağlanacak.

-Meclis'in güvenliği

Meclis'teki güvenlikle alakalı olarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in grup başkanvekilleri, idare amirleri ve bürokratlarla yaptığı toplantı sonrasında alınacak önlemler bu hafta belirlenecek. Alınacak kararlarla alakalı olarak Çiçek başkanlığında bir toplantı henüz inşa edilmesi bekleniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg