reklam

17 Ağustos 2012 Cuma

Cahit Kayra nın Sevr Dosyası - Özdemir İnce


Cahit Kayra nın  Sevr Dosyası  Cahit Kayra (1919) bu ülkenin en ilginç insanlarından biridir. Meslekten maliyecidir. Pek belli etmez ama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (1974) bile yapmıştır. Kırka yakın mesleki, bilimsel ve edeböee yapıtı vardır.
Sevr Dosyası (Tarihçi Kitabevi) adlı kitabında kendisi anlatıyor (S.18): 1966 yılında Paris te OECD deki Türk Heyetinin başında görevliyken ve görevi gereği Türkiye nin borçlanmasıyla ilgili çalışmalar, hazırlıklar yaparken, (ve durup durmazken) aklına Söe8vres Antlaşması geliyor. Adı geçen antlaşmanın metnini alması için sekreterini Fransız Devlet Yayınevi ne gönderiyor.
Söe8vres ve Türkler
Büyük boyutlu 161 sayfalı 433 maddelik Antlaşma yı görüp biraz karıştırdıktan sonra pek çok soru ile karşı karşıya kaldığımı duyumsadım. Bunlardan beş altı tane daha alıp Ankara da tanıdıklarıma göndermeyi düşündüm diye yazıyor Cahit Kayra. (S.20) Sonra ekliyor:
Sevr Antlaşması Türk kamuoyunda, hatta aydınlar arasında ne kadar biliniyor? Bu sorunun yanıtının çok olumlu olduğunu sanmıyorum. Sevr, Türk kamuoyuna göre adeta kapanmış bir dosya gibidir. Oysa Sevr kapanmış bir dosya gibi görünmüyor. Bu Antlaşma nın birçok hükümleri zamanında uygulanmış ve 19. yüzyılın uluslararası politikalarına yön vermiştir. Özellikle Ortadoğu nun bugünkü tehlikelerle dolu coğrafyasını bu Antlaşma belirlemiştir. (S.21)
Cahit Kayra, Söe8vres Antlaşması metnini eline aldığında 47 yaşında bir aydın ve çok önemli bir devlet memurudur. Bildiğim kadarıyla Sevr Antlaşması nın Tam Metni (İbrahim Sadi Öztürk, Fark Yayınları) Türkçe olarak 2007 yılında yayınlandı.
Cahit Kayra, antlaşma metnine söyle bir bakınca, biraz daha şaşırıyor: Bu bir antlaşmadan çok bir dokrin külliyatı idi. İçinde yok yok (s.303)
Evet, içinde yok yokö85
Söe8vres ten sana ne
Cahit Kayra yönetimindeki OECD deki Türk Heyeti ayda iki kez Cumartesi günleri, çeşitli konularda küçük sempozyumlar yapıyormuş. Toplantılar giderek çekici olmaya başlamış. Paris teki kuruluşlarda, Elçilik te ve Konsolosluk ta çalışan Türkler de toplantılara katılmaya başlamışlar.
Cahit Bey i şeytan dürtmüş, Söe8vres dosyasını Heyet te görevli ve o sıralarda yazarlığını uyutmakta olan Erhan Bener e vermiş ve gelecek Cumartesi toplantısında antlaşmayı anlatmasını rica etmiş. Toplantıya heyet mensupları dışında, askerden, Hariciye den, Birleşmiş Milletler den (Unesco) ve Paris te lisansüstü öğrenim yapan gençlerden gelenler çok ilgilenmişler. (Haberim olsaydı, mahallem Montparnasseın dışına çıkıp ben de dinlemeye giderdim.) Çöpe atılmış mı atılmamış mı, ne ise Sevr Antlaşması hakkında bilgi edinmişler.
Ama OECD Türk Heyeti Başkanı Cahit Kayra ya Ankara dan sıkı bir zılgıt gelmiş:
Biz seni oraya para bulmaya gönderdik. Sevr le uğraşmanın öe2lemi yok. Ayağını denk al!
Devir Süleyman Demirel dönemi, ayağını almazsa görür gününü Cahit Kayra. Ben şahsen görmüşümdür!
Cahit Kayra, Altı yüz yıllık Osmanlı İmparatorluğu Sevr de sona ermişti. Bu Antlaşma etrafında iki güç savaşmıştır: Yabancıların ve onlarla işbirliği yapan yerli, bilinçsiz aymazların ve din yobazlarının temsil ettiği bencillik ve açgözlülük ile Mustafa Kemal ve arkadaşlarının temsil ettiği özveri ve erdem diyor.
Söe8vres devam ediyor
* Cahit Kayra dostum, 10 Ağustos 2012 tarihli yazımı okumuş ise Söe8vres in Türk ulusunun hayrına olduğunu yazdığımı okumuştur. Söe8vres Antlaşması, sırtlanların başına çöktüğü leşi bir mutasyonla diri bir gence dönüştürmüştür. 10 Ağustos 1920 tarihi hem Osmanlı nın sonu olduğu kadar Cumhuriyetin temellerinin atıldığı gündür. Şimdi kimi kara ağızlı zevat benim Söe8vres Antlaşmasını övdüğümü ileri sürecektir. Hayır ben, bu antlaşmanın yarattığı fırsatı işaret ediyor ve bu fırsatı kullanmayı beceren kurucu kadroyu kutsuyorum. Bu antlaşma aynı aynı zamanda hem Llloyd George, hem de lideri olduğu Liberal Parti nin bir daha iktidara gelmemek üzere İngiltere siyaset sahnesinden silinmesinin başlangıcıdır. İşlem 12 Ekim 1922 günü tamamlandı.
Kadın şeytandır
Cahit Kayra nın kitabının 180. sayfasında yer alan Hortlayan Bir Osmanlı Geleneği: Kadınlara Baskı bölümü de Osmanlı toplumunun Söe8vres dönemi ruh ve zihniyetinin günümüzde devam ettiğini göstermektedir.
Kadın, İslam toplumlarında her belanın, her salgın hastalığın, her savaş bozgununun, nesnel maddi koşulların ürünü olarak ortaya çıkan çürüme ve çöküşün nedeni olarak gösterilmiştir.
Osmanlı toplumunda bir kadın ne kadar açık-saçık giyinebilir ki Birinci Dünya Savaşı bozgununu, Söe8vres e bağlı toprak kayıplarını ve Anadolu nun işgalini kadınların kıyafetine, gezmeye gitmesine bağlarsınız, a budala sürüsü?
Başta İngilizler olmak üzere işgalcilerle işbirliği yapan, vatana ihanet eden Padişah Mehmet Vahdettin ile Damat Ferit Paşa, 21 Haziran 1922 günü, İSLAM KADINLARI nın Şer i Şerife uygun olarak nasıl giyinmeleri gerektiği konusunda Halife ve Sultanın emirlerini yayınlamıştı. Günümüzün AKP iktidarı da her türlü başarısızlığa karşı Türk genç kızlarını imam-hatip medrese ve tekkelerine kapatmayı arzulamaktadır.
Ey AKP ye oy veren kadınlar, ister türban takın, ister çarşaf giyin, AKP iktidarı dış politikası resmen iflas ettiği ve ekonomisi çatır çatır çöktüğü zaman bunun faturası laik tarzda giyinen kadınlarla birlikte sizlere de çıkartacaktır: Kalçalara oturan uzun etekler, kuaför hizmetleri, erkeklerle aynı mekanda çalışmalar, erkeklerle el sıkışmalar, kırmızı tabanlı ayakkabılar çoktan deftere yazılmıştır. Seksi iç çamaşırların sözünü bile etmiyorum.Cahit Kayra nın  Sevr Dosyası  - Özdemir İnce

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg