reklam

17 Ağustos 2012 Cuma

Suriye nin Bölünmesi Kime Yarar? - Mehmet Ali Güller



Suriye nin Bölünmesi Kime Yarar? ABD nin birinci ve ikinci Irak saldırılarından ve İncirlik merkezli Çekiç Güç faaliyetinden ders çıkarmayan bir ülke, kendisini parçalanmaya götürecek sürece engel olamaz!
Irak ta Saddam Hüseyin in devrilmesi kime yaradı? Bugün Suriye de Beşar Esadın devrilmesi kime yarar? Bu iki soru, politika üreten merkezlerin en temel sorusu olmalı!
KÜRDİSTAN HEDEFLİ YENİ ORTADOĞU HARİTASI
Soruyu, yani Suriye de Esadın devrilmesinin kime yaradığını BBC den Jonathan Marcus da soruyor. Elbette farklı amaçlarla
İşte aldığı yanıtlar:
Woodrow Wilson Merkezi uzmanlarından Aaron David Miller: Esad rejiminin devrilmesinden sonra ülkede kazançlı çıkacak başlıca grup, Kürtlerdir. Suriye deki kriz, Kürtlere daha fazla imtiyaz elde etme fırsatı sağladı.
London Schools of Economics Ortadoğu Politikaları Profösörü Fawaz Gerges: Suriyeli Kürtler, Irak ta olduğu gibi otonom bir yapı oluşturmak için fırsattan yararlanmak isteyecektir. 1918 de Osmanlı İmparatorluğu nun parçalanmasının ardından imzalanan ve günümüz sınırlarını belirleyen Sykes-Pico sınırlarının yeniden çizilme ihtimali var. Ama Büyük Kürdistan dan bahsetmek için ise şimdilik erken.
İsrail Moshe Dayan Merkezi Kürt Araştırmaları Programı Başkanı Prof. Ofra Bengio: Kürtlerin azınlık olarak bulunduğu ülkelerin zayıflaması sebebiyle Kürt konusu yakın gelecekte daha önem arz edecek. Kürtler ABD ve Batı ya yönelerek sadakatlerini ispat etti. Batı, Kürtleri desteklemekten hoşlanacaktır.
Amerikan Oklahoma Üniversitesi nden Joshua Landis: Esad, kontrol etmekte zorlandığı için Kuzeydoğu bölgesini Kürtlere bırakarak Halep ve Şam a yoğunlaşmak istiyor. Hem böylelikle Sünni Arapları da zorda bırakmayı hedefliyor.
İSRAİL VE KÜRT DEVLETİNİN ÇIKARBİRLİĞİ
Eski İsrail Başbakanı İzak Rabin in dış politika danışmanı olan emekli istihbarat subayı Jacques Neriahın, Jerusalem Center for Public Affairs için hazırladığı rapor da benzer görüşler içeriyor.
Neriah, Ortadoğu da yaşanan koşulların Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkına zemin hazırladığını düşünüyor. Kürtlerin Irak tan sonra şimdi de Suriye de mücadele ettiğini söyleyen Neriah, 35 milyon Kürtün en az bir devleti hak ettiğini savunuyor.
Neriah, bir Kürt devletinin İsrail in jeopolitik çıkarlarına yararlı olacağını savunuyor. (Haber Türk, 10 Ağustos 2012)
ABD ve İSRAİL E YARAR, TÜRKİYE YE ZARAR
Konu, çeşitli ülkelerde yaşayan Kürtlerin demokratik hakları değildir elbette. Irak taki Kürtlerin veya Suriye deki Kürtlerin ve tüm Kürtlerin demokratik haklarına kavuşması insanlığın gereğidir ve bölgenin yararınadır.
Ancak konu, ABD nin bölgedeki ülkeleri kendi çıkarları için bölmek istemesi ve buna araç olarak Kürtleri kullanması meselesidir. Konu, ABD nin, Irakın kuzeyindeki yapıyı Akdeniz e açmak için Suriye nin kuzeyine, ardından Diyarbakır başkentli bir Büyük Kürdistan a dönüştürmek için de Türkiye nin güneydoğusuna göz dikmesidir.
ABD, bu büyük plan için Irakı, Suriye yi, İranı ve Türkiye yi hedef almaktadır. O nedenle ABD nin Kürtleri kullanmasından daha tehlikelisi, Arapları ve Türkleri kullanmasıdır! Dün Saddam Hüseyin i, bugün Beşar Esadı ABD adına düşman ilan eden Araplar ya da Türkler, ABD için Kürtlerden çok daha yararlıdır!
BBC ye yanıt verenler de ortaya koymaktadır ki, Esadın devrilmesi, kukla Kürt devletini büyütmek isteyen ABD ye ve o kukla yapıyı güvenliğine garanti gören İsrail e yarayacaktır!
Esadın devrilmesinden ve Suriye nin bölünmesinden en çok zarar görecek ülke ise Türkiye dir! Suriye nin Bölünmesi Kime Yarar? - Mehmet Ali Güller

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg