reklam

8 Nisan 2014 Salı

'Kızılötesi Dedektör'de Dünya'da ilk 5'teyiz

ASELSAN ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin, 15 sene boyunca beraber çalışarak ürettiği optik ve kızılötesi dedektörde yurtdışına bağımlılık sona erdi. Türkiye bu dedektörleri üretebilen dünyada beşinci ülke oldu. Dedektörlerin seri imalatının yapılacağı ASKERI ELEKTRONIK SANAYII tesisleri ise tertip eden merasimle açıldı.

Doğada, eksi 273 santigrat derecede ısıya sahip meydana gelen tüm varlıklar belirli bir dalga boyunda ışın yayıyor. Gece ve kötü hava koşullarında, insan gözü ile gözükemeyen varlıkları termal kameralar görüntülüyor. Yaklaşık 20 yıldan bu yana termal kamera tasarlayıp üreten ASKERI ELEKTRONIK SANAYII bu sistemlerin gözü olarak tanımlanabilecek kızılötesi dedektörleri, yeni kurulan tesisinde tamamiyle ulusal imkanlarla üretmeyi başardı. ASKERI ELEKTRONIK SANAYII Kızılötesi Dedektör Üretim Tesisleri'nin açılışı tertip eden merasimle yapıldı. Törene, Ulusal Koruma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve ASKERI ELEKTRONIK SANAYII Yönetim Heyeti Başkanı Hasan Canbolat TSK üyeleri ve alakalı ODTÜ elemanı katıldı.

"AR-GE'YE HENÜZ FAZLA KAYNAK BÖLMEK GEREKİYOR"

Törende konuşan Ulusal Koruma Bakanı İsmet Yılmaz, dedektörlerin seri imalatının yapılmasının Türkiye'nin ileri teknolojide geldiğini gösterdiğine işaret etti. TSK'nın güçlenebilmesi için ileri teknoloji ile desteklenmesi gerektiğinin vurgulayan Yılmaz, "Hedefimiz ülkemizin teknolojik yeterliliğini yükseltmektir. Ar-Ge'ye henüz fazla kaynak bölmek gerekiyor. Bu sonsuz yürüyüşü devam ettirmek gerekiyor." dedi.

Savunma sanayi Ar-Ge'sine senede 1.2 milyar dolar bölündüğü bilgisini de veren Yılmaz, bu şuurla koruma endüstrinin geliştirilmesi için Ar-Ge ayrılan hissenin artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin birçok firmasının uluslararası arenada rekabet etme düzeyine geldiğine dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: "Türkiye'de dünyada ulusal termal kamera üreten 6. ülke konumuna yükselmiştir. Koruma sanayi ihracatında 36 milyar dolar hedefe ulaşabilmek için katma değeri henüz fazla üretmemiz gerekiyor."

"ÜÇ AÇIDAN GURUR VERİCİ"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikret Işık da konuşmasında, yüksek teknolojiye dayalı bir üretim tesisi açıldığından ötürü gururlu olduklarını belirterek, "Bu bizim açımızdan gurur verici. Bu kadar stratejik bir ürünün seri üretim tesisinde bulunmak gurur verici. Ar-Ge projesinin seri imalata geçirilmesi sevindirici. Son 10 yıldır Ar-Ge'ye yatırımlar yapıyoruz. Şu üretim tesisi, üniversite kamu sanayi işbirliğinin en güzide örneklerinden birisi. Bu projelerin hayata geçirilmesinde kritik önemde. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu işbirliği bu. Bu gün geldiğimiz noktayı küçümsememek durumdayız." diye konuştu. Törenin ardından Bakan İsmet Yılmaz ve Fikri Işık imalatın yapılacağı tesisleri gezdi.

Türkiye 5 ülkeden biri oldu

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg