reklam

11 Nisan 2014 Cuma

Günde 10 adet fındık ile kalbinizi koruyun

Şenses yaptığı açıklamada, kalp sağlığı için günlük beslenmede yağ ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat edilmesinin çok önemli meydana geldiğini söyleyerek, "Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan mum yapısındaki yağa benzer bir madde. Aslında tüm insanların vücudunda kolesterol bulunuyor. Hem vücutta yapılıyor hem dışarıdan alınıyor. Bitkisel ürünler ise kolesterol içermiyor. Sıhhatli beslenerek kalbinizi koruyabilirsiniz" dedi.

Kalp sağlığı için doğru beslenmenin ehemmiyetine dikkat çeken Şenses şunları kaydetti:

"Zira günümüzün yoğun iş temposunda öğünlerin çoğu defa atıştırmalarla veyahut zamandan kazandıran 'fast-food' tarzı yiyeceklerle geçiştirilmesi, kalp sıhhatini nihai derece negatif etkiliyor. Üstüne bir de toplumsal bir mesele meydana gelen hareketsiz yaşam, sigara ve stres eklenince kalbe çok da verimli çalışacağı bir ortam kalmıyor. Bugüne kadar kalbinizi sıhhatsiz beslenme tarzı ve sıhhatsiz gıdalarla yormuş olsanız da yenilenmek için geç değil. Bundan sonrasına ilişkin dikkat etmeniz gereken kolay ama bir o kadar etkili kaideler var. Kalp sağlığı için günlük beslenmede yağ ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat etmek onların başında geliyor. Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan mum yapısındaki yağa benzer bir madde. Tüm insanların vücudunda kolesterol bulunuyor. Kolesterol hem vücutta yapılıyor hem de dışarıdan hayvansal kaynaklı besinlerle alınıyor. Bitki sel ürünler ise kolesterol içermiyor. Kolesterol içeren besinler arasında beyin, böbrek, karaciğer ve dil gibi sakatatlar; sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri, kırmızı et, tavuk ve balık, yumurta, süt, yoğurt, kaymak, krema ve tereyağı-kuyruk yağı-iç yağı gibi yiyecekler yer alıyor."

Şenses, kolesterol dışında önemli meydana gelen bir diğer noktanın da yağlar meydana geldiğini ifade ederek, "Yağlar yağ asitlerinden oluşuyor ve üç gruba ayrılıyor: Doymuş yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri. Doymuş yağ içeren ürünlerin tüketimine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksek besinleri tüketmek kalbe zarar veriyor. Bu nedenle bu ürünlerin tüketiminde porsiyon kontrolünü sağlamak çok önemli. Et, tavuk veya balığı kızartmak yerine ızgara haşlama veyahut fırınlama yöntemini uygulamak gerekiyor. Bilhassa katkı maddesi de içeren doymuş yağ oranı yüksek sucuk salam sosis gibi ürünler seçenek edilmemeli. Beslenme ve Perhiz Uzmanı Şenses, kalp sağlığı için tekli ve çoklu doymamış yağ içeren besinlerin tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Örneğin yemeklerimizi ay çiçek yağı ile hazırladıysak salatala rımıza 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ilave etmek veya gün içerisinde 10 adet fındık tüketmek iyi bir seçenek olacaktır" diye konuştu.

Fadime Özgök Şenses, dikkat edilmesi gereken önemli noktaları belirtirken başta posalı besinlerin diyette artırılmasını önererek, "Posa, kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bunun için meyve, sebze ve salata tüketimi arttırılmalı, tam tahıllı ürünler seçenek edilmeli, bu arada protein içeriği yüksek kuru baklagillere sofralarımızda haftada 2-3 defa yer verilmelidir" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg