reklam

11 Nisan 2014 Cuma

Paralel yapı memurları böyle haraca bağlamış

HAZAL ATEŞ

MASAK ve Emniyet'in yaptığı incelemelerde, kamu müesseselerinde promosyon ve proje gelirlerinin 'paralel yapı'ya aktarıldığı tespit edildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Himmet isimi altında, esnafı nasıl haraca bağladıklarını duyuyoruz. Bu muameleye maruz kalmış esnafımız bize başvursun" çağrısının ardından Ankara'ya şikayet yağdı. Emniyet ile Mali Suçları Araştırma Heyeti (MASAK) ve istihbarat birimleri şikayet mektuplarını dikkate alarak, paralel yapının kamudaki finans ayağının peşine düştü. Paralel yapının "sadaka, zekat, himmet" isimi altında işadamları dışında esnaf, işçi ve memurlardan topladığı paraların ayrıntıları gün yüzüne çıkıyor. Kamuda zorunluluk kazanan affeder araştırılıyor.

KARİYER KORKUSU

MASAK'ın yaptığı ilk incelemelerde, kamudaki proje gelir hisselerinden promosyonlara kadar birçok ek ödemeden 'himmet' isimi altında hisse alındığı belirtildi. Kariyer korkusu yaşayan memurların da bu paraları ödemek zorunda kaldığı saptandı. Ardı ardına gelen ihbarlar doğrultusunda MASAK ve emniyet incelemelerini derinleştirdi. Meslek örgütleri ve ticaret dünyasından belirlenen isimlerle il imamları vasıtasıyla işadamlarından para toplayan paralel yapının, cemaat toplantılarına çağrı ettiği memurları da adeta haraca bağladığı incelemelerle belirlendi.

ÜÇ KOLDAN DENETİM

Paralel yapının kontrolündeki meslek, ticaret örgütleri ve il imamları vasıtasıyla yürüttüğü bağış çalışmaları üç koldan araştırılıyor. Okullarda eğitime dayanak isimi altında toplanan milyonlarca liranın kimler tarafından hangi hesaplara yönlendirildiği belirlemeye çalışılıyor. Bu çerçevede, belirleyen hesaplar takibe alındı. Hesapların yurtdışı bağlantıları da inceleniyor. İlk tespitlerde bağış veya himmet isimi altındaki paraların cemaate yakın sivil örgütler ile meslek kuruluşlarında toplandığı belirlendi. Para trafiğini inceleyen MASAK, hesap hareketlerini de mercek altına aldı.

NAYLON FATURA İNCELEMESİ

Masak'ın paralel yapının kasası olarak görülen ve ihbar gelen 20 şirketi izlemeye aldığı öğrenildi. Bu şirketler, tekstilden bilişime, turizmden gıdaya kadar birçok meydanda faaliyet gösteriyor. Şirketlerde kaynağı ticari faaliyetle açıklama edilemeyen para hareketlerinin izi sürülüyor ve naylon fatura incelemesi yapılıyor. Yetkililer, "17 Aralık operasyonundan sonra bu tür şirketlerle ilgili yüzlerce şikayet geldi. Büyük bir titizlik ve hassasiyetle konuyu inceliyoruz. Bilhassa açıklanamayan para hareketleri konusundaki yakıntıları takibe aldık. Somut bulgular elde ettiğimiz vakit operasyon yapıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

İŞTEN ATILACAKLAR

Ekonomi idaresinin bir takım ünitelerinde çalışan paralel yapıya bağlı memurların saklı bilgileri cemaate aktardığı, ticari sırları yurtdışına gönderdikleri yönünde de derin şüpheler oluştu. Usulsüz işlemlere imza atanların memuriyetine nihai verilecek.

PROMOSYONDAN BİLE HISSE ALINDI

Kriptolu telefon ile ilgili gözlerin çevrildiği TÜBİTAK başta olmak üzere birçok müessesenin proje gelirleri ile çalışanlara verdiği promosyonlardan dahi 'eğitime katkı' isimi altında para toplandığı kaydedildi. Yetkililer, "Cemaate yakın memur ve sözleşmeli eleman kendilerine verilen hesap numaralarına para yatırıyor. Projeler için inşa edilen ödemeler de incelemeye alınmış durumda" dedi.

EĞİTİM DEĞİL TİCARET

Yaklaşık 150 ülkede eğitim hizmeti şemsiyesi altında örgütlenen paralel yapı, kendisine yakın şirketler vasıtasıyla inşaattan turizme kadar birçok meydanda faaliyette. Paralel yapının ticari hareketliliği sadece işadamlarına aracılık hizmeti ile sınırlı değil. Önemli işlerde aracılık hizmetlerinin dışında ortaklıklar kurduğu da belirtiliyor.

20 ŞİRKET TAKİPTE

Öte yandan, Maliye'nin geçtiğimiz haftalarda başlattığı Kaynak Holding ile ilgili incelemeler de sürüyor. Delil karartmaya yönelik risklere karşı mahkeme kararıyla bilgi ve belgeler kayıt altına alınıyor. MASAK'ın holding ve bağlı şirketlerindeki para hareketlerini tek tek kontrol ettiği öğrenildi. İncelemede bilhassa açıklanamayan para hareketlerinin üzerinde duruluyor. Yetkililer, nihai iki haftada şikayet gelen şirket sayısının 20'ye ulaştığını belirtiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg