reklam

11 Nisan 2014 Cuma

Telekulakçı polisleri küpür değil, deliller yaktı

Kemal Gümüş

Adana'da 6 polisin telekulak soruşturması kapsamında tutuklanmasından sonra soruşturmaya yönelik başlatılan itibarsızlaştırma çabaları dikkat çekti. Kuşkuluların avukatları ile bir bölüm medya, bilhassa de paralel yapı, soruşturmanın yalnizca gazete küpürleri gerekçe gösterilerek başlatıldığını ve dosyada hiç bir delil bulunmadığı iddia etti. Adli kaynaklar ise bu iddiaları tamamiyle çürütüyor. Edinilen bilgilere göre polislerin tutuklanmasına neden meydana gelen kanıtların medyada emniyet istihbarat şubedeki bilgisayarlarından çıkan log kayıtları ve bu kayıtlarda bulunan sahte dinleme raporları yer alıyor. Paralel Teşkilat yandaşları soruşturma dosyasına giren kanıtları görmezden geldi.

YALAN: Gazete küpürleri tek delil

DOĞRU: Emniyetin harddiskinde var

Sorusturmanın temel dayanağı meydana gelen deliller iddia edildiği gibi gazete küpürleri değil, Emniyet İstihbarat Dairesi'nin harddisklerindeki log kayitlarindan elde edilen belgeler. Bu harddisklerin tahrif edilmiş oldugu, ancak teknik ekiplerin belgelerin bir bölümünü geri dönüştürmeyi başardığı ortaya çıktı.

YALAN: Dinlemeler mahkeme izniyle

DOĞRU: Mahkeme kurulu oluşturulan sahte raporla yanıltıldı

Kentteki üst seviye kamu görevlileri ile yargı üyelerini dinleten paralel yapı, bu kayıtları santaj amacıyla depoladı. Paralel örgüt, dinlemenin legal kılıfını da hazırladı. Sahte bir istihbarat raporu düzenleyerek hedef aldığı ismin telefon numarasını illegal teşkilat veya çete azasının kullandığı telefon numarası gibi mahkemeye sundu. Telefon numarası doğru, isim ise sahteydi. Sahte isimlerle yıllarca dinleme yapıldı. Mahkemeler oluşturulan sahte raporlarla yanıltılarak dinleme izinleri alındı.

YALAN: Hakim ve savcılar dinlenmedi

DOĞRU: Yargı üyeleri sahte isimlerle dinlendi

Gerek şüpheli avukatları, gerekse de paralel yapının destekçisi bir takım basın üyeleri hakim ve savcıların dinlenilmediğini öne sürdü. Ancak soruşturma dosyasına giren belgeler, yargı mensuplarının sahte isimlerle dinleme mağduru meydana geldiğini açıkça ortaya koydu. Hakim ve savcılar, illegal teşkilat üyesi yöneticisi gibi İstihbarat Şubeye bağlı teknik takip ofisi tarafından dinlendi. Deliller dosyaya girdi.

YALAN: Şüphelilere adli kontrol uygulanmalı

DOĞRU: 12 seneye kadar mapus isteniyor

Şüpheliler Türk Ceza Yasasının 204/2, 267, 271. maddeleri gereği tutuklanmaya sevk edildi. Bu kanun maddeleri gereği 7 yıldan 12 seneye kadar mapus isteniyor. Öte yandan şu ana kadar Emniyet İstihbarat Şubelerinin yaptığı "önleme dinlemelerinin" büyük çoğunluğunun teşkilat çıkarları doğrultusunda yapıldığı belirtiliyor. Paralel yapının istihbari dinlemelerde aynı yöntemi kullandığı ifade ediliyor.

YASADIŞI DİNLENEN 50 KİŞİ ŞİKAYETÇİ

Adana dinleme soruşturması kapsamında gözaltına alınan 6 polis için savcı 7 sene ile 12 sene arasında değişen mapus cezası talep etti. Adana Nöbetçi 1. Sulh Mahkemesine gönderilen şüpheli polisler Hakim İbrahim Sarı tarafından TCK'nın 204/2-267 ile 271 maddeleri kapsamında gözaltına alınarak cezaevine gönderildi.10 Savcı ve Hakimin yakıntıcı olduğu soruşturmada polisler misyonu gereği tertip etmeye yetkili olduğu resmi vesikayı sahte olarak düzenlemek, başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek, hukuka ters fiil isnat etmek, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar etmek ve işlenmeyen suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uydurmakla suçlanıyorlar. Bu kapsamda dinlenildiğini iddia eden polislerden 10'u ile hakim ve savcı yaklaşık 50 kişi daha yakıntıcı oldu.

İL İL DİNLEME SKANDALI

30 ilde 147 bin 858 kişiyi paralel yapının dinlediği ortaya çıktı. Paralel yapılanma kamuoyunun bildiği 'Ergenekon, uyuşturucu, terör' gibi soruşturma dosyalarının içerisine dinlemek istedikleri isimleri monte etti. Buna göre, Adana'da 13 bin, Ankara'da 11 bin, Antalya'da 7 bin, Aydın'da 2 bin 764, Elazığ'da 3 bin, Bursa'da 3 bin 596, Edirne'de bin 273, Erzurum'da bin 999, Eskişehir'da bin 429, Gaziantep'te 15 bin 426, Hatay'da 10 bin 817, İstanbul'da 28 bin 508, İzmir'de 12 bin 978, Kayseri'de bin 770, Kilis'te bin 332, Kocaeli'de 5 bin 896, Konya'da 4 bin 389, Sakarya'da 2 bin 816, Samsun'da bin, Trabzon'da bin 119, Tunceli'de bin 374, Van'da 8 bin 489 kişi dinlenmişti. TİB kayıtlarına göre de, Emniyet'in 2 senede toplam 1 milyon 73 bin kişiyi dinlediği ortaya çıkmıştı.

TIR soruşturması: yüzbaşı tutuklandı

Adana'da, MİT'e ait TIR'ların aranması nedeniyle açılan 'casusluk' soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alınan Jandarma İstihbarat Yüzbaşı Hakan Gençer tutuklandı. Suriye'ye 19 Ocak'ta giden MİT'e ait TIR'ların Adana'da aranmasının ardından kapatılan özel yetkili mahkeme savcıları ile bir takım jandarma subayları kısa sürede başka görevlere ve illere atanmış, bu aramanın inşa edilmesi konusunda olarak da 'casusluk soruşturması' açılmıştı.Yüzbaşı Hakan Gençer, cezaevine gönderildi. TIR'larla ilgili Ankara'da da 7 muvazzaf asker daha ifade verdi.

ADANA HAKİMİ: VERDİĞİM KARARLAR HUKUKİ

Adana'da dinleme skandalına karışan 6 polis ile ilgili tutuklama kararı verdikten sonra sosyal basin paylaşımları nedeniyle eleştirilen Adana 1. Sulh Ceza Hakimi İbrahim Sağır tenkitlere cevap verdi. Hukuki gerekçeler ışığında karar verdiğini vurgulayan Sağır, "Hakim dosyanın muhteviyatına bakarak hukuki gerekçeler ve vicdani kanınına göre karar verir. Verdiğim karardan eminim" dedi. Başbakan Erdoğan'a sevgisi nedeniyle ile ilgili araştırmalar yapıldığını anlatan Sağır "Verdiğim kararla özel hayatımın ne ilgisi var" diye sordu.

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg