reklam

12 Nisan 2014 Cumartesi

İTÜ'de toplu mezuniyet töreni iptal


Pınar KARAHAN

Üniversite idaresinin böyle bir karar almasında 2012-2013 akademik seneyi mezuniyet töreninde yaşananların sebep olduğu iddia ediliyor. Törende, Gezi Parkı vakalarına dayanak veren pankartlar açan öğrenciler, "Bu henüz başlangıç mücadeleye devam" "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atmıştı. Aileler ve öğretim üyeleri de talebelere alkışlarla dayanak vermişti. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın konuşma yaptığı sırada da öğrenciler sırtlarını dönmüşlerdi.

KAPASİTE YETERSİZ ÇOK UZUN SÜRÜYOR

İTÜ'nün resmi internet sitesinden inşa edilen duyuruda, mezuniyet merasiminin stadyumda yapılmamasına yönelik karar, özetle şu 4 gerekçeye dayandırıldı:

1- Geçen yıl yaklaşık 3.500 öğrenci mezun eden üniversitemizde, İTÜ Stadyumunu kullanmakta kalabalık nedeniyle sorunlar yaşanmıştır. Bu yıl mezun sayısı 4 bin civarında olacaktır. Öğrencilerimizin aileleri ve üniversitemizin üyeleri hesaplandığında yaklaşık 15 bin kişilik bir kitle bulunması öngörülmektedir. Stat kapasitesinin çok üzerindeki bu sayı, düzenli ve güvenli bir biçimde tören yapılmasını engellemektedir.

2- Henüz evvelki yıllarda, mezuniyet töreninde diploma almaya hak kazanamamış meydana gelen öğrencilerimizin (birkaç dersi kalanlar ya da yaz döneminde mezun olacak durumdakiler), beraber yıllarca eğitim gördüğü sınıfından ayrı mezun olmak istememesi yönündeki talebine hak verilerek, merasime katılmasına imkan tanınmaktaydı. Ancak bu talebelerin eklenmesiyle stat kapasitesi henüz da sıkıntılı bir hal aldı. Öğrencilerimizin bu istikametteki taleplerini reddetmemek ve üniversiteden dönem dostlarıyla beraber mutlu şekilde mezun olmalarını sağlamanın yolu, stadyumda tek tören yapmamaktır.

3- Stat merasiminin çok uzun sürmesi ve bilhassa törenin ikinci yarısından itibaren diploma alacak bölümlerin saatlerce beklemesi, yakıntılar arasındadır. Bu nedenle yalnizca fakülte törenlerinin inşa edilmesi henüz sıhhatli olacaktır.

4- Geçmiş yıllarda, stadın yetersizliği nedeniyle öğrencilerimize yalnizca 3 yakınını merasime gelebiliyordu. Öğrencilerimizin "bu mutlu gününden sevdiklerinin mahrum bırakılmaması"na konusunda çok sayıda geri bildirim değerlendirilmiştir.

HER FAKÜLTEYE AYRI TÖREN

Gerekçeleri izah eden üniversite yönetimi 2013-2014 mezuniyet törenlerinin 8-11 Temmuz arasında yapılacağını ve her fakültenin kendi törenini düzenleyeceğini duyurdu. İTÜ'den ve fakültelerinden dereceyle mezun olanlar için ise ayrı bir tören yapılacak. Fakülte mezuniyet törenleri, başta mezun sayıları olmak üzere çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak, fakültelerin yapacağı değerlendirme sonucunda, fakültelerin kendi makul mekanlarında, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde ve İTÜ Stadyumu'nda ya da peyzaj çalışmaları mezuniyet törenlerine yetiştirilmesi hedeflenen İnşaat Fakültesi'nin karşısındaki alanda yapılabilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg