reklam

12 Nisan 2014 Cumartesi

Memur hakkında gaiplik kararı verilene kadar hizmet ilişkisi askıda kalır

ÖZET: Devlet memuru ile alakalı gaiplik kararı verilene kadar hizmet ilişkisinin askıda kabul edilmesi gerektiğine ilişkin.(31/10/2013-20710)

... Belediyesinde tahsildar olarak görev yapan.... 'nin 28/08/2013 tarihinden itibaren göreve gelmemesi, aynı gün kendisine ait arabanın ilçe yaptığının belirlemesi ve Emniyet kuvvetleri ve Cumhuriyet savcılığı tarafından inşa edilen aramalar sonucu anılan kişiye ulaşılamamasına istinaden, ilgilinin devlet memuriyeti ile alakalı yapılacak işlem hususunda görüş talep ettiğiniz alaka makale ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının 94 üncü maddesinde; "Devlet memuru bağlı olduğu müesseseye yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin ayrılınması ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat koşulu aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır..." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, mezkur Kanunun "Memurluğun Sona Ermesi" başlıklı 98 inci maddesinde; "Devlet memurlarının

a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;

b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu koşullardan her hangi birini kaybetmesi;

c) Memurluktan çekilmesi;

ç) İstek, yaş haddi, malüllük (...) (1) sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması; (1)

d) Ölümü;

hallerinde memurluğu sona erer." tertip etmesi yapılmıştır.

Diğer taraftan, 4721 sayılı Türk Uygar Yasasının "III. Gaiplik Kararı" başlıklı 32, 33, 34 ve 35 inci maddelerinde, mahkemelerin ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü ile alakalı güçlü ihtimal varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine gaiplik kararı verebileceği; Gaiplik hükmünün istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya nihai haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerektiği; Mahkemenin gaipliğine karar verilecek kişi ile alakalı bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre inşa edilen ilanla çağırması ve gaiplik kararı verilebilmesi için gereken bekleme süresinin, ilk ilanın yapıldığı günden başlayarak en az altı ay olduğu; Gaipliğine karar verilecek kişi, duyuru müddeti dolmadan ortaya çıkar veya kendisinden haber alınırsa veyahut öldüğü tarih tespit edilirse gaiplik isteminin düşeceği; İlandan sonuç alınamazsa, mahkemenin gaipliğe karar verip, ölüme bağlı hakların, aynen gaibin ölümü kanıtlanmış gibi kullanılacağı; Gaiplik hükmünün ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya nihai haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğuracağı ifade edilmiştir.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde ilgilinin durumunun; Görevin ayrılınması kapsamında değerlendirilemeyeceği, ancak bu süreçte de memuriyet haklarını savunma ve kullanma ehliyetinin devam edemeyeceği, ilgilinin gaipliğine karar verilmesine kadar hizmet ilişkisinin askıda kabul edilmesi gerektiği, müzakere edilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg