reklam

12 Nisan 2014 Cumartesi

Mahkeme, Çevre Bakanlığı'na 'itibar etmedi'

İstanbul 'un Sarıyer ilçesinin Derbent Semtinde şehirsel dönüşüm kapsamında yapılacak projenin, 1/5000 ölçekli Savunma Emelli Revizyon Nazım İmar Planı İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Evrensel gazetesinden Sinem Uğurlu'nun haberine göre, 2004 yılından beri felaket tehdidi ile yaşayan Derbent, Boğaziçi Gerigörünüm ve Etkilenme bölgesi içinde kalıyor. Aynı zamanda, bu bölge korunması gereken SİT alanı duyuru edilmiş durumda.

Boğaziçi Bölgesi'ni düzenleyen kanun ise, özel nitelikte meydana gelen 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu. Bu bölgeyle alakalı düzenlenecek her türlü planın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanarak, Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Heyeti onayı ile yürürlüğe girmesi gerekiyor. Ancak Derbent planı, yetkisi meydana gelmediği halde Etraf ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlandı.

'DOĞAL KıYMETLER NEGATIF ETKİLENECEK' Derbent Mahalle Kooperatifi de plan yapma yetkisinin Etraf ve Şehircilik Bakanlığı'nda değil, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde olduğu, plan ile yüksek yoğunluğun öngörüldüğü, mahallenin sosyal dokusunu bozacağı ve konut hakkını ihlal edeceği gerekçesiyle tasarının iptal edilmesi için Etraf ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açtı.

Mahkeme de, dava konusunu haklı bularak, Bakanlıkça inşa edilen tasarıda yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı ve tasarının 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na ters meydana geldiğini ifade etti.

Mahkeme ayrıca, Etraf ve Şehircilik Bakanlığı'nın savunmasına da itibar etmediğini açıkladı.

'SİT ALANI PLANI DEĞİL, ŞEHIRSEL DÖNÜŞÜM PLANI'

Bakanlığın, bölgenin SİT sahaları sınırlarında kaldığını ve buradan hareketle plan yapma yetkisinin kendisine ait olduğu iddiasına Mahkemenin yanıtı şöyle oldu: "Planda SİT meydanına konusunda ilke hükümleri ve yapılaşma şartları belirlenmediği gibi, mevzubahis plan SİT meydanına ilişkin bir plan vasfında de değildir. Plan tamamen gecekondu bölgesinin dönüşümüne yani şehirsel dönüşüme ilişkin olup, şehirsel dönüşümün inşa edilmesi ile alakalı yeniden Büyükşehir Başkanlığı'na yetki verilmiş olması karşısında, bakanlığa verilen yetkinin amacı dışında kullanıldığının anlaşılması nedeniyle davalı idare savunmalarına itibar edilmemiştir" dedi.

Davanın avukatı Alp Tekin Ocak, mahkemenin hükmünün önemli meydana geldiğini ifade ederek, planlar hazırlanırken tarihi ve natürel yapının korunmasının, insanların karar alma süreçlerine müdahil olabilmesinin önemli meydana geldiğini söyledi."

Ayrıca Derbent'le alakalı açılmış pek çok dava henüz bulunuyor.

17 ARALIK'TA ADI GEÇMİŞTİ

Deprem riski açısından en güvenli bölgelerden biri meydana gelen Derbent, 24. 01. 2013'te 6306 sayılı Afet Yasası kapsamına alınarak 'riskli alan' duyuru edildi. 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda adı geçen Yorum İnşaat'ın Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştireceğini duyurduğu proje, pek çok yönden tartışmalı. Projeye göre, dışarıdan gelenler için 100 dönüme 924 lüks konut yapılacak, Derbentliler için ise 77 dönüme 1652 sosyal konut yapılacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg