reklam

12 Nisan 2014 Cumartesi

Kasap sucuğuna yasak göründü


"Et ve Et Mahsulleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Konusunda Tebliğ Krokisi ", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının web sitesinde görüşe açıldı. Tebliğ yürürlüğe girerse, perakende işletmelerde (kasap, market) ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et mahsulleri üretilemeyecek.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, geçen sene yürürlüğe giren Et ve Et Mahsulleri Tebliği ile kasaplara bu tür mahsulleri üretme izni verildiğini anımsattı. Yücesan, "Bakanlık üretim iznini verdi lakin sektör bu özgürlüğü kaldıramadı. Bu işe haiz olmayan bir takım kasaplar, 'imalatçı oldum' edasıyla hatalar yaptı, hijyeni yok saydılar. Denetimlerde 8-9 bin liralık cezalar yediler. Bu cezaları yiyince Bakanlığa yakinti ettiler. Bakanlık da kasapların bu işe devam edemeyeceğini düşündü ve tebliğ değişikliğini hazırladı" değerlendirmesinde bulundu.

Bu işi profesyonel olarak yapabilecek iş yerleri yer aldığını da altını çizen Yücesan, "Tebliğ yürürlüğe girerse bu işi yapabilmeye haiz, alt yapısı, soğuk hava sistemi ve elemanı meydana gelen kişiler bu işe girecek" ifadesini kullandı.

Yücesan, diğer taraftan kırmızı et üreticilerinin beyaz etle inşa edilen sosislerde renklendirici kullanımının yasaklanması yönünde bir talepleri yer aldığını da söyledi. Beyaz etle üretilen sosis, salam ve sucukların renklendirilerek "kırmızı etle yapılmış gibi" satışa sunulduğunu, bunun da "tağşiş" meydana geldiğini belirten Yücesan, Bakanlıktan bu uygulamanın yasaklanmasını istediklerini kaydetti.

"KASAPLAR ANANESEL ÜRETİM YAPIYOR"
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Mahsulleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise kasaplara yönelik üretim yasağını doğru bulmadığını söyledi. Alt yapıya sahip kasapların üretim yapabilmesi gerektiğini korunan Yalçındağ, "Kasaplar henüz ananesel olarak sucuk yapıyor. Öte yandan bu müsaade kasaplara verildiği günden beri sanayi imalatı sucuk satışı çok azaldı. Yetkililerin vatandaşın tercihine ehemmiyet vermeleri gerekiyor, vatandaş beğenmezse almaz. Kasap dükkanında yapıp satıyorsa fiş de veriyor. Bakanlık bunun denetimini zati yapıyor. Niçin yasaklansın? İsteyen istediği yerden sucuk, salam alsın" dedi.

Kasap imalatı ürünlerde bilhassa negatif örnekler sunularak negatif kani oluşturulmaya çalışıldığını belirten Yalçındağ, "Dedelerimiz nasıl yapıyorsa kasaplar da öyle ananesel sucuk yapıyor. Sanayicilerin sucuk satışları azaldı diye bu tür bir yasak getirilmemeli. Esnaf ürün çeşitliliğini artırarak ayakta kalmaya çalışıyor" diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

reklam yeri
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India
online kişi acaip's Profile on Ping.sg